Website kosten: ontdek hier de 3 belangrijkste elementen

Steven     18.09.2020

Wat gaat jouw website kosten? Dit artikel bespreekt de kosten om een website te laten maken. In een vorig artikel schreven we al over de verschillende diensten die je nodig hebt om een website te maken.

Om met de deur in huis te vallen, zie je in de tabel hieronder samengevat de nodige diensten en een ruwe inschatting van de kosten. Verder in dit artikel gaan we dieper in op welke zaken de totale prijs beïnvloeden.

Tel je alle kosten op dan kom je voor een eenvoudige website uit op een implementatiekost van € 700 – € 1000, en een jaarlijkse kost van € 330.

Kostprijs (ex. BTW)
1. domeinnaam€ 15 – € 40 / jaar
2. pakket webhosting€ 50 – € 450 / jaar
3. inhoud van de website€ 500 – € 5 000 éénmalig, € 150 – € 300 / jaar onderhoud

1. Website kosten voor domeinnaam

Een domeinnaam koop je typisch aan voor één jaar. Je betaalt vanaf dan elk jaar een kost om de domeinnaam te vernieuwen (behouden). De kosten van een domeinnaam variëren van € 13 tot € 40 / jaar. Een typische kost is daarom € 13 voor het eerste jaar (promoties) en € 25 voor de volgende jaren.

Waarin zitten nu die verschillen qua kostprijs? Enkele belangrijke elementen die de kostprijs bepalen zijn

  • de extensie
  • e-mail services
  • subdomeinen

De extensie

Eenzelfde domeinnaam met andere extensie kan een ander prijskaartje hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen in kostprijs tussen de .be en .com extensie. De verschillen zijn daarnaast nog afhankelijk van de provider waar je je domeinnaam registreert.

E-mail services

Heb je met de domeinnaam ook graag meteen een mailbox waarmee je vanop je eigen adres emails kan versturen en ontvangen? Sommige providers bieden dit mee aan als één pakket. 

Anderen geven je de optie om een e-mailadres aan te maken, maar koppelen hier geen mailbox aan. Je kan met andere woorden het e-mailadres enkel gebruiken om emails door te sturen naar een ander adres.

Subdomeinen

Subdomeinen zijn variaties op jouw domeinnaam die een voorvoegsel hebben dat verschilt van ‘www’. Een subdomein biedt extra mogelijkheden. Daarom varieert de kostprijs van de domeinnaam in functie van het aantal toegelaten subdomeinen.

2. Website kosten voor pakket webhosting

Een pakket webhosting kan je aankopen samen met de domeinnaam, en mee jaarlijks vernieuwen. De kosten van de webhosting variëren van € 50 tot € 450 / jaar. Een typische kost is bijgevolg € 105 / jaar.

Enkele belangrijke elementen die de kostprijs bepalen zijn:

  • de webruimte 
  • het aantal en de maximale grootte van de database(s)

De webruimte

Hoe meer data je wilt opslaan om te tonen aan jouw bezoekers, hoe hoger de kost. Over welke capaciteit spreken we? 50GB aan beschikbare webruimte is vandaag de dag standaard beschikbaar. Die hoeveelheid webruimte is voor de meeste websites ruim voldoende.

Het aantal en de maximale grootte van de database(s)

De inhoud van jouw website zit meestal opgeslagen in één of meerdere databases. Voor de meeste websites is één database voldoende. De grootte van de database varieert dan weer van 100 tot 500MB en heeft een direct effect op de prijs van het webhosting pakket.

Het is altijd mogelijk om klein te beginnen, en uit te breiden zodra nodig. De meeste providers voorzien upgrades om de webruimte en databases uit te breiden, veelal steeds met behoud van alle gegevens.

3. Website kosten voor inhoud van de website

De inhoud van de website geeft aanleiding tot het grootste deel van de kosten. Kosten variëren van € 500 tot € 5 000 éénmalig om een website op te zetten, aangevuld met € 150 – € 300 onderhoudskost / jaar. We maken een onderscheid tussen

  • éénmalige kosten om de website te starten
  • onderhoudskosten

Eénmalige kosten om de website te starten

De kosten om de website te starten omvatten hoofdzakelijk werkuren om de structuur en vorm van de website op maat te maken. Voor een eenvoudige website reken je op een typische kost van € 700 – € 1000. Je krijgt hiervoor een responsive ontwerp dat volledig conform is met jouw logo en huisstijl. 

Onderhoudskosten

Dit zijn de kosten om jouw website up-to-date te houden. De typische kost is € 200 op jaarbasis. Net zoals jouw computer geregeld updates nodig heeft, zo heeft ook het beheersysteem van jouw website af en toe een update nodig. Deze updates houden je website veilig en voorkomen oneigenlijk gebruik en inbraak.

Trefwoorden klik voor meer info

website kosten

Reageren