Server locatie: impact op website performantie

Steven     13.06.2020

Er zijn heel veel verschillende tools beschikbaar online om de performantie van jouw website na te gaan. Maar belangrijk om te weten is, dat resultaten behoorlijk kunnen verschillen naargelang de gebruikte tool. De server locatie van waaruit je test, heeft immers een grote impact op het resultaat. De gerapporteerde snelheid van je website hangt immers af van:

  1. de locatie van de server die jouw website bevat
  2. de locatie van waaruit de test server jouw website bezoekt

locatie van de server

Die wil je eerst en vooral optimaal kiezen bij het opzetten van jouw website. Kijk daarom bij het aankopen van een server-pakket niet enkel naar de kost, maar ook naar de locatie van de server! Stel jezelf daarom de vraag ‘vanuit welke delen van de wereld (landen, continenten) gaan bezoekers mijn website bezoeken. Met andere woorden: wat is de geografische doelgroep van jouw website?

Deze website is volledig in het Nederlands geschreven, de geografische doelgroep is België. De website van assistancy.be staat daarom in Gent, dicht bij onze geografische doelgroep.

Wil je zelf ook een keer uitzoeken waar jouw website-server staat? Dat kan via https://www.iplocation.net/.

Locatie webserver assistancy.be
De webserver van assistancy.be staat in Gent, zo dicht mogelijk bij de geografische doelgroep.

locatie van waaruit de test server jouw website bezoekt

Nu ken je de locatie van jouw website. En je weet ook vanuit welke gebieden bezoekers jouw website zullen opvragen. Met deze informatie kan je vervolgens op zoek naar een tool om de performantie van jouw website na te kijken.

Pagespeed Insights laat niet toe om de locatie van de test-server te wijzigen, maar anders tools hebben die optie wel: GTmetrix of Pingdom. Laten we eens testen welke impact dit heeft op de laadtijd van www.assistancy.be

Test server locatieLaadtijd
Dallas, US3.1 s
Hong Kong, China2.0 s
Londen, UK0.38 s
Mumbai, Indië1.5 s
Sydney, Australië2.5 s
São Paulo, Brazilië3.1 s
Vancouver, Canada1.7 s

De test-server het dichtst bij onze doelgroep laadt onze website zo maar eventjes meer dan 2.7 seconden sneller dan servers op andere continenten!

GTMetrix resultaat vanop een testserver in Londen, UK.

Aangezien onze doelgroep van lezers zich voornamelijk in België bevindt, zijn we in eerste instantie geïnteresseerd in een snelle laadtijd voor die doelgroep. We testen daarom specifiek met servers die zo dicht mogelijk bij onze geografische doelgroep staan.

Trefwoorden klik voor meer info

optimalisatie pagespeed performantie SEO webhosting

Laat een reactie achter we horen graag wat jij ervan denkt

Lees ook

Lighthouse logo

Lighthouse van Google: dit is er nieuw in V6

Steven     30.05.2020

Lighthouse scant websites om hun gebruiksgemak na te gaan en verbeteringen op te sporen. Dit is er nieuw in Lighthouse V6.

Lees meer
Online aanwezigheid - SEO

Online aanwezigheid van uw bedrijf in 3 stappen

Steven     15.09.2019

Online met je bedrijf? Je eerste stappen op het internet? Hier zijn 3 acties die je zelf kan nemen, zonder dat je daarvoor een website nodig hebt.

Lees meer
SEO tabel

Hoe (SEO) goed scoort jouw website op Google?

Steven     17.07.2019

Hoe zorg je ervoor dat mensen je vinden via een zoekmachine (SEO)? Hier zijn de belangrijkste factoren die jouw website bovenaan zetten!

Lees meer