Lighthouse van Google: dit is er nieuw in V6

Steven     30.05.2020

Euhm, wat? Lighthouse ja. Lighthouse is een tool om websites te scannen, hun gebruiksgemak na te gaan en verbeteringen op te sporen. V6 is zopas verschenen! Je leest hier wat er nieuw is in de V6 versie.

Een uitgebreid artikel met achtergrond informatie is eveneens beschikbaar.

Wat is er nieuw in Lighthouse V6?

Belangrijkste nieuwtje is de introductie van twee nieuwe metrieken:

  1. Largest Contentful Paint (LCP): de tijd totdat het ‘grootste’ element op jouw website geladen is en zichtbaar is voor de bezoeker. Het grootste element geeft immers een goede indruk aan de bezoeker wanneer een website klaar is om te navigeren. LCP krijgt meteen een gewicht mee van 25% in de totale Performance score. Je kan er dus maar beter rekening mee houden :).
  2. Cumulative Layout Shift (CLS): het totaal van ‘verspringen’ van inhoud op het scherm, tijdens het laden van de website. Niets zo vervelend als een knop die snel laadt, maar die vervolgens verspringt doordat er extra inhoud verschijnt. CLS krijgt een gewicht van 5%.

Je kan het effect van deze nieuwe variabelen bekijken op de simulator.

Lighthouse scoring calculator V6
Lighthouse scoring calculator V6. Klik op de afbeelding om naar de simulator te gaan.

Hoe goed presteert jouw website?

Wil je weten hoe goed jouw website deze nieuwe test doorstaat? Geef de URL van je website hier in: https://web.dev/measure/. Je krijgt een detail overzicht met score op vier domeinen. Details vind je via ‘view report’. De servers staan in Ashburn en California, verwacht daarom een kleine negatieve impact in geval jouw website in een Belgisch datacenter staat.

Hier is ‘een’ resultaat (ja, dat varieert!) van www.assistancy.be:

Lighthouse score voorpagina www.assistancy.be. De score van de gemiddelde website varieert tussen 45 – 50 / 100. Ja, in deze website is heel wat optimalisatie-werk gekropen.

De tendens is dat +/- 50% van de websites minstens 5 punten lager scoort ten opzicht van de V5 versie.

Nood aan wat extra snelheid?

Laat een berichtje achter! We bekijken graag samen met jouw hoe jouw website jouw bezoekers sneller van dienst kan zijn!

Trefwoorden klik voor meer info

lighthouse SEO

Laat een reactie achter we horen graag wat jij ervan denkt

Lees ook

SEO tabel

Hoe (SEO) goed scoort jouw website op Google?

Steven     17.07.2019

Hoe zorg je ervoor dat mensen je vinden via een zoekmachine (SEO)? Hier zijn de belangrijkste factoren die jouw website bovenaan zetten!

Lees meer
Webserver omgeving

Server locatie: impact op website performantie

Steven     13.06.2020

De locatie van jouw website server is belangrijk voor de optimalisatie. Bekijk hier de impact van server locatie op de laadtijd.

Lees meer
Online aanwezigheid - SEO

Online aanwezigheid van uw bedrijf in 3 stappen

Steven     15.09.2019

Online met je bedrijf? Je eerste stappen op het internet? Hier zijn 3 acties die je zelf kan nemen, zonder dat je daarvoor een website nodig hebt.

Lees meer