Drupal vs WordPress – een vergelijking

Steven     15.05.2020

Met wat extra tijd tijdens de corona-periode, heb ik mijn kennis omtrent CMS (Content Management Systemen) wat bijgeschaafd. Al vele jaren ontwikkel ik websites voornamelijk in Drupal. Afgelopen weken heb ik de website die je nu voor je hebt volledig omgebouwd van Drupal naar WordPress.

Waarom? Om meer te leren over WordPress :).

Je merkt er waarschijnlijk niet veel van, want de website ziet er (grotendeels) hetzelfde uit. Het onderliggende systeem draait nu op WordPress, en niet langer op Drupal. Drupal en WordPress zijn gratis Content Management Systemen (CMS) waarmee je websites en webshops bouwt.

Ik beschrijf hieronder mijn eerste ervaringen met WordPress, en vergelijk ze met Drupal.

WordPress is eenvoudiger in het eerste gebruik

De tevredenheid van WordPress-gebruikers is hoog bij de start en daalt naarmate het gebruik vordert. De drempel om te starten met Drupal ligt hoog, maar eens begonnen, stijgt de tevredenheid alleen maar.

Wat je hoort is waar, een WordPress website installeren neemt letterlijk niet meer dan enkele minuten in beslag.

Meer dan 36% van alle websites wereldwijd maakt gebruik van WordPress, tegenover < 5% van Drupal. De eenvoudige instap heeft hier alles mee te maken.

Wanneer je echter dieper gaat graven om de website volledig op maat te maken, investeer je al snel heel wat extra tijd. In dat verschilt WordPress niet van Drupal.

Het plugin eco-systeem van WordPress is commercieel

Extra functionaliteit installeren in WordPress doe je met behulp van een ‘plugin’. In Drupal doe je dat met behulp van een ‘module’. Plugins of modules zijn extra code-blokken die je toevoegt aan de website om de functionaliteit uit te breiden.

Het Drupal ecosysteem bevat meer dan 45.000 modules. WordPress beschikt over iets meer dan 55.000 plugins.

Plugins of modules gebruik je bijvoorbeeld om:

  • een contactformulier toe te voegen aan je website
  • tips & trics te krijgen bij het schrijven van goed leesbare tekst
  • je website sneller en beter vindbaar te maken
  • een cookie banner weer te geven aan jouw bezoekers

De nadelen van populariteit

Naast de vele gratis WordPress plugins, zijn er heel wat plugins die een stuk freeware combineren met een betalende, meer uitgebreide functionaliteit. Dat laatste stuk kan voor de leek overweldigend overkomen (denk aan banners en pop-ups in de admin sectie). Zo is het als leek niet altijd even gemakkelijk om je weg te vinden in het uitgebreide aanbod.

Dat commerciële aspect maakt WordPress ook slachtoffer van zijn eigen succes. WordPress websites worden disproportioneel veel ge-hackt. Onveiligheden in de plugins zijn de voornaamste bron van inbraak in websites. Niet zozeer de ‘core’, maar wel de toegevoegde functionaliteit bepaalt de kwetsbaarheid van je website.

Drupal TWIG geeft meer flexibiliteit

WordPress: PHP en template hierarchy

Het WordPress eco systeem is volledig gebouwd op PHP. Aanpassingen, pagina’s, of uitbreidingen (thema’s en plugins) zijn allen geschreven in PHP. Ze maken gebruik van de uitgebreide WordPress bibliotheek aan functies. Het weergeven van een pagina gebeurt op basis van een vastgelegde hiërarchie. Zodra die hierarchie in je hoofd zit, kan je eenvoudig aanpassingen doen aan vorm en layout van de pagina.

Drupal: de TWIG preprocessor

Drupal pakt de zaken anders aan. De website is opgebouwd uit ‘blokken’, en elk van de blokken wordt dynamisch ingevuld op basis van beschikbare TWIG templates. Die TWIG templates kan je overschrijven, of je kan er dynamisch variabelen in ‘injecteren’ om het gedrag aan te passen. Dat vraagt wat meer uitzoekwerk bij de start, maar leent zich wel beter tot maatwerk.

Thema’s

Beide Content Management Systemen gebruiken thema’s om de layout van de website vast te leggen. Drupal beschikt over net geen 2.000 thema’s. WordPress biedt er bijna 7.500 aan. In beide gevallen is het mogelijk om een bestaand thema uit te breiden, of volledig zelf aan de slag te gaan.

Conclusie

Wil je zelf een kleine website in mekaar steken, en daarbij gebruik maken van een reeds beschikbaar thema? Gebruik WordPress en je bent in no-time up and running.

Wil je dat jouw website je eigen image en merk vertegenwoordigd? Dan ga je steeds naar maatwerk. In dat geval komen beide systemen veel dichter bij mekaar te staan. Zonder hierbij nu een definitief oordeel te willen vellen, meen ik dat de structuur en opbouw van Drupal hier meer flexibiliteit bieden.

Trefwoorden klik voor meer info

CMS wordpress

Reageren

Lees ook

Hoe werkt een WordPress responsive website met Bootstrap 4.5?

Wordpress responsive website met Bootstrap 4

Ontdekt hier alles over een responsive website. Wat is het? En hoe maak je een website rsponsive? Met Bootstrap 4 past jouw website zich aan aan het toestel dat jouw bezoekers gebruiken.

VSE rent - verhuur lasapparaat

VSE rent – lasapparaat verhuur

VSE rent is onderdeel van de VSE groep. Zij verhuren lasapparaten van ESAB. Je vindt er een breed gamma lasapparaten van elk vermogen.

Lees meer

rokade westerlo thumb

Rokade Westerlo – schaakclub Westerlo

Op zoek naar een gezellige maar ook competitieve schaakclub in de Kempen? Neem eens een kijkje bij Rokade Westerlo!

Lees meer